Οδηγίες Χρήσης & Συμβουλές για τη Σωστή Θέρμανση του Σπιτιού μας!
 
Με ‘‘οδηγό’’ την Brunata (Δανίας) μαθαίνουμε πόση ενέργεια καταναλώνουμε και… αλλάΖΟΥΜΕ τον τρόπο χρήσης!
Τα αποτελέσματα αξιόπιστων μετρήσεων δείχνουν ότι, στη χώρα μας, μετά την εφαρμογή του συστήματος, η κατανάλωση περιορίζεται κατά 35%, χωρίς τη στέρηση θερμότητας.
Με την προηγμένη τεχνογνωσία της, η Brunata (Δανίας)…
• Eνθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, μετρώντας την πραγματική κατανάλωση.
• Kαθιστά δυνατή τη μέτρηση της ενεργειακής απόδοσης και της λειτουργικής κερδοφορίας των συστημάτων θέρμανσης.
• Aυξάνει την ευαισθητοποίηση για την κατανάλωση των πόρων, μέσω των πραγματικών μετρήσεων και της συλλογής δεδομένων.
• Στηρίζει το φυσικό περιβάλλον και τις πρωτοβουλίες καθαρής τεχνολογίας!
Με την τοποθέτηση του κατανεμητή δαπανών θέρμανσης επάνω στα θερμαντικά σας σώματα, έχετε τη δυνατότητα, διαβάζοντας την οθόνη, να βελτιώσετε τη χρήση του κάθε σώματος ξεχωριστά, με βασικό σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Παρατηρώντας την οθόνη, θα δείτε να εναλλάσσονται τέσσερις ενδείξεις, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα.
 
katanemitis ok
 
Η ένδειξη της κατανάλωσης δείχνει τις πραγματικές μονάδες χρέωσης του κάθε θερμαντικού σώματος και δίνει το δικαίωμα στον χρήστη να μπορεί να προσδιορίσει το κόστος θέρμανσης του διαμερίσματός του.
 
Γιατί η μέτρηση είναι άρτια και αξιόπιστη;
Η Brunata (Δανίας) διασφαλίζει τη σωστή μέτρηση της θερμότητας, μετρώντας την πραγματική κατανάλωση μόνο του σώματος, και όχι πιθανή θερμότητα που προέρχεται από άλλες πηγές. Η δίκαιη μέτρηση του αποτελέσματος εξασφαλίζει την αξιοπιστία του συστήματος θέρμανσης.
 
Σοβαροί λόγοι για τη συστηματική μέτρηση της κατανάλωσης
Η Brunata (Δανίας) προτείνει, για την Ελλάδα, η μέτρηση και κατανομή της δαπάνης να γίνεται για τους εξής λόγους:
• Μαθαίνετε την πραγματική κατανάλωση
• Σταματάτε να υπολογίζετε τη θερμότητα με τον χρόνο
• Περιορίζετε τη σπατάλη ενέργειας
• Κερδίζετε χρήματα απο την εξοικονόμηση ενέργειας
 
Εφαρμόζοντας τους δύο παρακάτω, διαφορετικούς τρόπους μέτρησης κατανάλωσης, το αποτέλεσμα που θα δείτε στην ποιότητα θέρμανσης, αλλά και τα κόστη που δαπανάτε, είναι πολύ σημαντικό.
Δείτε πώς:
Α) Ρυθμίστε κάθε σώμα στην ένδειξη 3 και αφήστε το ανοιχτό για όσο χρόνο επιθυμείτε. Διαβάστε τον μετρητή σας και διαπιστώστε την κατανάλωση του κάθε σώματος. Εφαρμόζοντας τη διαδικασία αυτή για τρεις ημέρες, θα διαπιστώσετε το αποτέλεσμα κατανάλωσης.
Β) Ρυθμίστε κάθε σώμα στην ένδειξη 3 και αφήστε το να λειτουργεί για όλο το εικοσιτετράωρο. Καταγράφοντας την κατανάλωση για τρεις διαδοχικές μέρες, και κάνοντας σύγκριση με τον προηγούμενο τρόπο, θα βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα, επιτυγχάνοντας και την καλύτερη απόδοση θέρμανσης, αλλά και οικονομία!

Προσοχή! Οι κατανεμητές δαπανών θέρμανσης μηδενίζονται στις 30/9 κάθε έτους, οπότε και ξεκινά η νέα περίοδος θέρμανσης. Επομένως, η τελευταία σας μέτρηση θα πρέπει να γίνεται στο τέλος κάθε περιόδου θέρμανσης.
 
Πώς χρησιμοποιούμε τη θερμοστατική κεφαλή;
Με την τοποθέτηση των θερμοστατικών κεφαλών, υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί η διαχείριση της θέρμανσης στο διαμέρισμά σας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας. Η θερμοστατική κεφαλή μετρά την εσωτερική θερμοκρασία δωματίου και αυτομάτως ρυθμίζει τη θέρμανση που προέρχεται από τα θερμαντικά σώματα. Κάθε βαθμίδα της κεφαλής προκαλεί - επιτρέπει μία συγκεκριμένη θερμοκρασία στον χώρο.
 
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ
 
endeixeis ok
 
Προσοχή! Να θυμάστε πάντα ότι ένας βαθμός Κελσίου μπορεί να προκαλέσει 6% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.
 
Για περισσότερη ευκολία, στην αρχή ρυθμίστε την κεφαλή στον αριθμό 3. Αναμένετε 2 ώρες, ώστε η θερμοκρασία δωματίου να σταθεροποιηθεί και, αν είναι άνετα για εσάς, αφήστε τη βαλβίδα στη θέση αυτή. Αν, ωστόσο, αισθανθείτε κρύο ή πολλή ζέστη, τότε ρυθμίστε τη βαλβίδα προς τα αριστερά ή τα δεξιά και κατόπιν αφήστε τη χωρίς να της αλλάξετε θέση. Βέβαια, σε περιόδους παρατεταμένης απουσίας σας ή άλλες ειδικές περιστάσεις, ο παραπάνω κανόνας προσαρμόζεται αναλόγως. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, ως αποτέλεσμα π.χ. της ακτινοβολίας του ήλιου ή των ανθρώπων που βρίσκονται στο δωμάτιο, η θερμοστατική κεφαλή κλείνει αυτόματα. Τη στιγμή που η θερμοκρασία δωματίου πέφτει, η κεφαλή ανοίγει αυτόματα ξανά και τότε τα καλοριφέρ θερμαίνονται.
Σημαντικό! Η υψηλή κατανάλωση προκύπτει από την κακή χρήση που κάνουμε και από τις υψηλές απώλειες του χώρου μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 
Ενημερωμένος καταναλωτής σημαίνει καταναλωτής που προστατεύει το συμφέρον του, χωρίς όμως να κρυώνει. Η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με τον σωστό χειρισμό, γι’ αυτό είναι καλό να προσέξετε τις ακόλουθες, σημαντικές συμβουλές.
 
Ο αερισμός πρέπει να είναι σύντομος και ισχυρός.
Δημιουργήστε ένα ρεύμα αέρα ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρα, αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διαστημα, ώστε να μην παγώσει ο χώρος. Αν επιθυμείτε παρατεταμένο αερισμό (για περισσότερο απο 5 λεπτά), θα πρέπει να χαμηλώσετε την ένταση.
 
Η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.
Για να έχετε παρατεταμένη θερμότητα στον χώρο σας, με τον πιο οικονομικό τρόπο, μειώνετε τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν λείπετε από το σπίτι σας, καθώς και σε αχρησιμοποίητους χώρους (ενδεικτική θέση: 2). Όμως, μην αφήνετε να κρυώνουν εντελώς τα δωμάτια, γιατί η εκ νέου θέρμανση του χώρου σας στοιχίζει περισσότερο!
 
Τα θερμαντικά σώματα αγαπούν την ελευθερία!
Καλό είναι να μην εμποδίζουμε την εκπομπή θερμότητας από τα θερμαντικά σώματα. Οι πυκνές κουρτίνες και τα έπιπλα γύρω από τα σώματα έχουν μονωτική επίδραση. Επίσης, τα θερμαντικά σώματα δεν είναι κατάλληλα για το στέγνωμα των ρούχων. Όταν το σώμα δε θερμαίνεται πλήρως, φροντίστε να κάνετε εξαέρωση. Αν όμως διαπιστώσετε ότι τα σώματα στον χώρο σας χρειάζονται εξαέρωση συχνά, επικοινωνήστε άμεσα με τεχνικό.
 
Θερμοστατική κεφαλή: Περιστροφή ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Ποτέ μη ρυθμίζετε τις κεφαλές στη θέση max., διότι ποτέ δε θα κλείσουν αυτόματα, θα χαθεί ενέργεια και ο λογαριασμός σας θα αυξηθεί κατακόρυφα. Κανονικά, σε ένα σπίτι, η θερμοκρασία των χώρων θα πρέπει να είναι 20 – 21ο C.
 
Υγρασία του αέρα.
Να θυμάστε ότι η υγρασία του αέρα είναι παράγοντας για την αίσθηση της θερμότητας. Η παρατεταμένη, σταθερή θερμοκρασία (ενδεικτικά 20οC) δημιουργεί τις προϋποθέσεις που μειώνουν τα ποσοστά της υγρασίας, προσεγγίζοντας το 50%, γεγονός που διαμορφώνει καλύτερο κλίμα (θαλπωρή). Στην πραγματικότητα, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την αιώρηση ενοχλητικών σωματιδίων σκόνης. Τέλος, όταν δημιουργούνται υδρατμοί στο λουτρό και την κουζίνα μας, θα πρέπει να κάνουμε σύντομο αερισμό.